במדינה כמו שלנו, שבה הקיץ חוגג ברוב חודשי השנה, ממש קשה לחשוב על בישולים כבדים ועל הכנות מרובות. אני מטורפת על הקיץ – אני אוהבת חום, אוהבת ארוחות קלות, נהנית לבשל במזגן ואין לי בעיה ללכת לשוטט בשווקים גם ביולי-אוגוסט. היות שאני מבינה שאני די לבד במערכה, ברור לי שבחודשים החמים במיוחד כדאי לארח בסגנון אירוח פשוט וקליל יותר, כזה שתואם את הטמפרטורות שעולות בחוץ. ארוחה יוונית היא בדיוק הארוחה שמתאימה לחודשי הקיץ.
האוכל הים תיכוני שמאפיין את המטבח היווני הוא קליל ולא מחייב, כזה שאפשר להכין ממש בקלות מחומרי גלם מקומיים איכותיים. השימוש בשמן זית על פני חמאה, הבחירה בירקות ופירות עונתיים והצירוף של אלכוהול יוצרים ארוחה שהיא תאווה לעיניים וגם טעימה עד מאוד.
אז מה אפשר ורצוי להכין כשמדברים על ארוחה יוונית? למנה ראשונה מומלץ בחום ללכת על סלט יווני משגע, עם מגוון ירקות עונתיים שאפשר להשיג בכל מקום. המלפפונים והעגבניות בשיאם וכדאי מאוד לנצל את זה. כל מה שצריך זה לצרף לירקות גבינת פטה מצוינת ושמן זית איכותי, ואתם מסודרים.
אם מתחשק לכם להכין מנה ראשונה נוספת, אין ספק שקציצות פרסה יככבו בשולחן שלכם. הקציצות, שמגיעות מאזור הבלקן, עשויות מכרשה ובצל ירוק ומטוגנות בשמן חצי-עמוק. אז נכון שהן לא הבחירה הדיאטטית ביותר, אבל אחרי שתיקחו ביס אחד מהקציצה הפריכה עם קצת צזיקי, תאמינו לי שתשכחו מדיאטות.

למנה עיקרית אפשר ללכת על שווארמה עוף (מתכון יעלה בקרוב) או על מוסקה, עוד מנה מופלאה מאזור הבלקן. המוסקה, מאפה שכבות של חצילים ובשר עם רוטב בשמל קטיפתי, היא אחת המנות האהובות ביותר בביתי. בכל פעם שאני מגיעה להתארח אצל חברים, הם מבקשים “תכיני מוסקה!”. זו גם המנה שהעבירה אותי לחצי הגמר בתוכנית “משחקי השף”. מי שמעדיף לא לערבב חלב ובשר יכול בקלות להחליף את רוטב הבשמל בשכבה של פרוסות עגבנייה. אפשר להכין יומיים מראש ורק לחמם לפני ההגשה.
אפשרות אחרת למנה עיקרית מהמטבח הצמחוני היא שבלולי בצק פילו במילוי חצילים קלויים וגבינות. המאפה הפריך הזה הוא פשוט מופלא – שבלולים של בצק שבתוכם מסתתר מילוי מענג של חציל שרוף עם גבינת פטה וגבינת קשקבל. אפשר להכין יומיים מראש, ואפילו להקפיא ולחמם בתנור בעת הצורך.
לקינוח רצוי לבחור במשהו קליל שניתן להכין מראש, כמו מלבי חלב קוקוס. המלבי, שמגיע אלינו מאגן הים התיכון (טורקיה) הוא קינוח קריר וכיפי בימי הקיץ הלוהטים. אפשר להכינו פרווה מחלב קוקוס, ואפשר בגרסה החלבית. בכל מקרה זה קינוח נפלא להכנה מראש – מכינים יומיים לפני האירוע, מאחסנים במקרר ושוכחים ממנו. אפשרות אחרת היא להכין בסבוסה (מתכון יעלה בקרוב), עוגת סולת נפלאה שאפשר לאכול חמה או קרה. ואם ממש אין לכם כוח ובא לכם משהו ממש ממש פשוט, אני ממליצה לקנות יוגורט יווני סמיך (לפחות 5% שומן, אני מאוד אוהבת את יוגורט הכבשים של חוות הבאפלו), לחלקו לכוסות הגשה, לזלף מעליו דבש איכותי (ואם יוצא לכם, כדאי דבש לוונדר) ולפזר מעט פיסטוקים קצוצים. ככה פשוט, ככה טעים.

מה שותים?
– ערק אשכוליות מרענן: 1/3 כוס ערק + 2/3 כוס מיץ אשכוליות. לזה מוסיפים הרבה קרח וכמה עלים של נענע.
אם מתחשק לכם דווקא לשתות יין, אני ממליצה על יין לבן:
– אבידן רזרב לבן: יין פירותי שמתיישן בחביות עץ אלון. טעמים וניליים עדינים וחומציות נעימה.
– וילה מריה סוביניון בלאן: יין לבן יבש עם חומציות גבוהה. אני קוראת ליין הזה “קריספי”, כי הוא מרענן וקריר.
מה שומעים?
מוזיקה יוונית מסורתית עם המון בוזוקי ומנדולינה
יהודה פוליקר שר ביוונית עם שירים יפהפיים מארצות הבלקן
[…] הזה מתאים לגמרי גם לארוחה יוונית – מכירים את הארוחה היוונית […]