בעקרון אני אדם של קיץ. לא חם לי, אני אוהבת את שעות האור הרבות ואת השמש המטורפת שיש במדינה הזו, את הבגדים הקצרים והאופנתיים, את האוויר החם. כל זיכרונות הילדות הכי חזקים שלי קשורים בקיץ – תחושה של רגליים על רצפה קרה במרפסת של סבא וסבתא שלי, ענבים קרים מתפצחים בפה, חול ומים צלולים בטאבה וימים ארוכים-ארוכים.
בישראל יש איזו מין התרגשות מטורפת כשהחורף מתחיל לבצבץ. מתי יהיה הגשם הראשון? איפה יהיו שטפונות? מה נבשל לרגל המאורע? אולי בגלל שהחורף קצר פה כל כך, אנשים מפתחים איזו מין סוג של ציפייה לימים הקרים הללו.
על אף שאני פחות שותפה לתחושות הללו, אני מבינה את הקסם בדבר. הרומנטיקה של הגשם המטפטף בחוץ בעוד הבית חם וסיר חמין או מרק מהביל מתבשל לו ברורה לי. ועדיין, אני אדם של קיץ.
אומרים שמחר יהיה פה חורף. כדי לקבל את פניו באהבה אני משתפת אתכם במתכון של מרק ארטישוק ירושלמי חורפי במיוחד. הירק המופלא הזה, שיש לו טעם אגוזי משגע והוא מסמיך מרקים טבעי הוא ירק קלאסי להכנת מרק מצוין. המרק הזה הוא בלי שמנת, פשוט כי ממש לא צריך אותה כאן, ולכן הוא גם טבעוני.
מילה קטנה על הצילומים: התמונות של המרק צולמו בבולגריה, בעיר מקסימה בשם וידין. הוזמנתי אליה על ידי אפרת לוזנוב, הצלמת המוכשרת ובעלת הבלוג My lovely mess, כדי לבשל מטעמים נפלאים ל-10 המשתתפים שהגיעו מישראל כדי ללמוד לצלם. ההזדמנות החד פעמית הזו הייתה פשוט מופלאה – הסתיו בבולגריה יפה כמו בציור, מזג האוויר משגע והשלכת… אלוהים, השלכת. בקרוב מאוד יהיה כאן פוסט שלם שיוקדש רק לסדנה הזו, אבל בינתיים, טעימה קטנה.
מרק ארטישוק ירושלמי
מצרכים ל-4 מנות:
1 ק”ג ארטישוק ירושלמי
2 יחידות כרשה
1 תפוח אדמה, קלוף
2 כפות שמן זית
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
1/4 כפית אגוז מוסקט
1 ליטר מים
לצ’יפס שורשים:
1-2 שורש פטרוזיליה
תרסיס שמן זית
מעט מלח גס
אופן הכנה:
מכינים את הארטישוק הירושלמי לבישול:
- מקרצפים היטב את הארטישוקים בעזרת סקוץ’ וסבון, שוטפים היטב וחותכים לחתיכות בגודל ביס. אפשרות אחרת היא לקלוף את הארטישוקים ולחתוך לחתיכות בגודל ביס.
מכינים את המרק:
- קוצצים את הכרשה לרצועות דקות וחותכים את תפוח האדמה לקוביות.
- בסיר מחממים שמן זית. מוסיפים לסיר את הכרשה ומטגנים תוך כדי ערבוב כ-5 דקות, עד שהכרשה מתרככת מעט.
- מוסיפים את הארטישוק הירושלמי ואת תפוח האדמה ומערבבים. מתבלים במלח, פלפל שחור ואגוז מוסקט ומכסים במים. מעלים לרתיחה, מכסים, מעבירים לאש קטנה ומבשלים כשעה, עד שכל הירקות רכים מאוד.
מכינים את הצ’יפס שורשים:
- מחממים תנור ל-190 מעלות במצב טורבו. בעזרת מנדולינה, פורסים דק דק את שורש הפטרוזיליה. מסדרים את הפרוסות על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה, מתיזים מעט תרסיס שמן זית ומלח גס ואופים בתנור כ-15-20 דקות, עד שהשורשים נהיים קריספיים.
- טוחנים את המרק באמצעות בלנדר מוט או בבלנדר. אם המרק סמיך מאוד, מוסיפים מים רותחים עד שהמרקם הופך מרקי. המרק לא צריך להיות במרקם של גרבר, אלא נוזלי יותר.
- טועמים ומתקנים תיבול, מגישים חם בליווי צ’יפס שורשים.
הערות:
- מי שאוהב חמאה כמוני יכול להוסיף 20 גרם חמאה לשמן הזית בתחילת הבישול להעמקת הטעמים.
- לאוהבי המרקים השמנתיים יותר, אפשר להוסיף בסיום הבישול 1/4-1/2 כוס שמנת מתוקה. אני לא חושבת שהמרק צריך את זה, הוא מספיק קרמי גם בלי זה.
- אם אין חשק להכין לבד צ’יפס שורשים, תמיד אפשר לקנות ?
[…] מרק ארטישוק ירושלמי – מקבלים את פני החורף באהבה […]
מה לדעתך לגבי קיצור דרך ושימוש בארטישוק ירושלמי של סנפרוסט – קפוא, חתוך וקלוף? כמה נראה לך שזה ישפיע?
היי! היה לי רגע של גילוי עכשיו, נורה נדלקה לי מעל לראש! לא היה לי מושג שיש לסנפרוסט ארטישוק ירושלמי קפוא. התשובה היא אחת – כן, כן, כן! זה לא ישפיע היות שמדובר במרק, אני בטוחה שהטעמים של הארטישוק נשתמרו היטב. תודה!
[…] הזה, וביליתי שני חורפים תמימים עם מרקים מנחמים (כמו מרק ארטישוק ירושלמי) או תבשילים (כמו הגולש ההונגרי של […]
כמה שהמרק הזה טעיםםם! איזה כיף! תודה על מתכון מהמם..
יאייייי! איך אני שמחה שאהבת! חורף נעים